Van 't Oft naar 't Oofd in nieuw licht

De aloude historische route van 't Oft naat 't Oofd verbindt het groen van onze binnenstad met het water van de vaart tot aan het Hoofd, waar de overkant zichtbaar wordt en er een weids uitzicht over het water is. Vroeger flaneerden de jonge verliefde stelletjes langs deze mooie route en maakten zij elkaar het hof. Vandaag de dag ontstaan er ook nieuwe verbindingen, maar nu op het gebied van cultuur, muziek, wonen en ontwikkeling van de stad.

Het begrip OVERKANT zien wij als immaterieel erfgoed: het begrip is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Vlaardingen en bij menig oudere Vlaardinger zal het verhalen los maken. Het neonwerk visualiseert dit Vlaardingse verleden en completeert de route. De vijf neonwerken tezamen visualiseren de route en zetten de route opnieuw in het licht. Er wordt gewerkt aan enkele nieuwe markeringen langs de route. Een educatief plan moet de route activeren. Dit werken wij uit samen met andere lokale culturele instellingen: Kade 40, museum Vlaardingen, Stadsgehoorzaal, Stadsarchief Vlaardingen et cetera. Maar ook met scholen en verenigingen zodat een breed gedragen route ontstaat. Ook behoort een route langs het water, langs Maassluis en Schiedam tot de mogelijkheden.

De route loopt langs punten in Vlaardingen die een belangrijk moment in de geschiedenis markeren. De route verbindt deze punten, en zet deze bovendien op een moderne manier weer ‘in het licht’. Zo vormen bijvoorbeeld de Slag bij Vlaardingen en het Geuzenverleden, maar ook de Touwbaan en het Museumkwartier belangrijke elementen waarbij verleden, heden en toekomst met elkaar worden verbonden.